Waarom huilt een baby
Erachter komen waarom je baby huilt kan soms lastig zijn. Soms kun je aan een medische oorzaak denken, maar is dat terecht? Hier vind je handvatten die je verder kunnen helpen.
Alle baby ’s huilen. Ze laten ermee horen dat er iets aan de hand is en ze jou nodig hebben. Zodra er een gevoel van ongemak is, begint een baby te huilen. En ongemak kan verschillende oorzaken hebben. Zie hieronder een paar voorbeelden:
- Huilen vanwege vermoeidheid. Een baby huilt dan omdat de baby graag naar een rustig plekje gebracht wordt of in slaap kan worden gewiegd.
- Een baby heeft honger of dorst en huilt dan om te vertellen dat de hij of zij graag gevoed wordt.
- Baby’s kunnen huilen omdat ze zich oncomfortabel voelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet lekker liggen of het te koud of te warm hebben.
- Een baby kan ook huilen omdat hij of zij te veel heeft gedronken, buikkrampjes heeft of een boertje moet laten en rechtop gehouden wil worden.
- Ook kunnen baby ’s huilen omdat ze zich alleen voelen en iemand graag dichtbij zich hebben.
Wat kan een medische oorzaak voor overmatig huilen zijn?
Bij 95 % van de baby’s is er geen medische oorzaak voor het huilen. Wel weten we dat sommige baby’s sterk kunnen reageren op prikkels uit de omgeving en hierdoor vermoeid kunnen raken. Ook zijn sommige baby’s heel wakker en schrikken ze snel. Als ze dan moeilijk in slaap vallen, raken ze nog vermoeider en gaan ze nog meer huilen. Door het vele huilen raken de ouders ook oververmoeid, waardoor ze niet meer goed kunnen reageren op de signalen die de baby afgeeft. Zo ontstaat een negatieve vicieuze cirkel van huilen van de baby en vermoeidheid bij de ouders.
Bij 5 % van de baby’s (= vijf van de honderd) is er een medische oorzaak voor het huilen, dit is dus zeldzaam. Pijn kan de reden zijn, bijvoorbeeld door een blaasontsteking (urineweginfectie), een oorontsteking of een liesbreuk. Ook kan het komen door problemen met het maag-darmstelsel, zoals verstopping (obstipatie), het omhoogkomen van voeding (reflux) of door voeding die niet goed wordt verdragen, bijvoorbeeld bij een koemelkallergie. Vraag je jeugdarts, huisarts of kinderarts of er medische oorzaken zijn als je baby overmatig huilt.

Hoe weet je of er een medische oorzaak is?
Een goede anamnese en lichamelijk onderzoek moeten aantonen of sprake is van een
medische oorzaak. Belangrijk in de anamnese zijn alle bijzonderheden voor en rond de
geboorte, en eventuele problemen nu en in het verleden bij (een van de) ouders. Een
volledig lichamelijk onderzoek moet worden gedaan, met extra aandacht voor o.a. lengte,
gewicht, schedelomtrek, de huid en de ontwikkeling van het kind. Bij baby’s onder de vier
maanden die overmatig huilen, kan eenmalig een urineonderzoek worden gedaan om te zien
of sprake is van een blaasontsteking.
De oorzaak hoef je niet zelf te ontdekken. Dat doe je samen met anderen. Het is belangrijk om je zorgen bespreekbaar te maken, dit kan je mogelijk doen met mensen in je omgeving, maar je kan ook bij je consultatiebureau of huisarts terecht om je zorgen te delen. Zij kunnen je helpen of waar nodig doorverwijzen.