Reflux

Hoe kom je erachter dat je kindje  reflux heeft? En hoe draag je je kindje als blijkt dat het er wel last van heeft? Vind hier wat je kunt doen.

Als baby’s veel huilen, wordt er door ouders wel eens gedacht dat reflux de oorzaak kan zijn van het huilen. Het blijkt echter, dat reflux heel vaak niet meespeelt en dat er anderen verklaringen zijn voor het huilen. Om goed te kunnen beoordelen of reflux wel of niet meespeelt, of dat er iets anders is, is het belangrijk dat een kinderarts mee kijkt. 

Een goede anamnese en lichamelijk onderzoek moeten aantonen of sprake is van een medische oorzaak. Belangrijk in de anamnese zijn alle bijzonderheden voor en rond de geboorte, en eventuele problemen nu en in het verleden bij (één van de) ouders. Een volledig lichamelijk onderzoek moet worden gedaan, met extra aandacht voor o.a. lengte, gewicht, schedelomtrek, de huid en de ontwikkeling van het kind. Bij baby’s onder de vier maanden die overmatig huilen, kan eenmalig een urineonderzoek worden gedaan om te zien of sprake is van een blaasontsteking.

Voedingshoudingen bij reflux

Anne-Will en Ilse: algemeen fysiotherapeut i.o. tot kinderfysiotherapeut en in samenwerking met Ellen van der Kroft, kinderarts ZGT