Meteen naar de inhoud

Huilen en stress

Soms is je baby zo onrustig dat je even niet meer weet wat je moet doen. Hoe je om kunt gaan met het (vele) huilen en hoe je voorkom dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt van stress en huilen lees je hier.

Voor de meeste mensen is een huilende baby heel moeilijk te negeren. Dat is natuurlijk niet voor niets. De natuur heeft dat namelijk goed geregeld voor een baby, want op die manier worden de overlevingskansen van een baby groter. Met huilen zorgt een baby ervoor dat hij hulp krijgt als hij die nodig heeft. Dit gebeurt ook als de eigen ouder even niet in de buurt is.

Door het geluid van een huilende baby, ervaar je dus stress. Want door stress kom je in actie. Het blijkt dat het huilen van je eigen baby voor de meeste stress zorgt. Handig, want je bent als ouder ook meestal het allerbest in staat om je eigen baby te helpen.

Onrustige baby vind hulp

Als je te veel stress ervaart

Een beetje stress is dus niet erg en zelfs heel nuttig. Maar als je teveel stress hebt, dan werkt het juist averechts. Dat geldt voor ieder mens. Hoe meer stress een mens heeft, hoe moeilijker het is om rustig te blijven en hoe moeilijker het is om jezelf te kalmeren of je baby te troosten.

Wanneer je merkt dat je niet meer oplaadt tussen het huilen van je baby door of als je voelt dat je hele lijf continu “aanstaat” is het belangrijk om hulp te vragen. Dit kan door de mensen om je heen te betrekken. En dit kan ook door je vragen met een professional te bespreken. Samen kunnen jullie dan zoeken wat het beste kan helpen om de stress te laten zakken. 

Als je te gevoelig wordt voor het huilgeluid

Omdat het huilen zo doordringend kan zijn, komt voor dat ouders huilen en stressgevoelens niet meer van elkaar los kunnen koppelen. Dat is binnen de opvoeding niet handig, want ook oudere kinderen blijven nu eenmaal op zijn tijd huilen. Er komt steeds meer aandacht voor de klachten die ouders aan het huilen kunnen overhouden. Er wordt soms ook wel gesproken over Post Traumatisch Stress Syndroom (ook wel PTSS genoemd). In dit blog beschrijft psycholoog Robbert Houtman hoe dit werkt bij ouders van een onrustige baby. En ook welke behandeling daarvoor kan werken. 

Informatiefilmpjes over huilen baby

Wat kan ik zelf doen?

Wanneer je baby maar blijft huilen en je niet meer weet hoe je hem kunt troosten, kan je je heel wanhopig en machteloos voelen. Je hebt alles al geprobeerd en het lijkt alsof niks helpt. Dat is zwaar en stressvol.

Toch is er één ding dat je altijd nog kunt doen. En dat is er zijn voor je baby. Dat klinkt makkelijk, maar als je veel stress ervaart kan dat heel ingewikkeld zijn. Het kan helpen om de situatie te accepteren en verbinding te maken met je eigen gevoelens en met je baby. Je baby huilt, jij voelt je wanhopig en dat is superzwaar, maar je hoeft er nu even niets aan te veranderen.

Verdriet mag er ook zijn

Verbinding maken met je eigen gevoelens helpt je om minder meegesleept te worden met al die heftige emoties en gedachten. De oorzaak van het huilen los je er misschien niet mee op, maar de stress gaat wel omlaag. Voor jou en voor je baby. Het mooie is dat je baby daarmee ook leert dat wát er ook is, het mag er zijn. En zo leert je baby ook dat hij zijn gevoelens mag uiten en dat dat niet het einde van de wereld is.

Kalm worden

Als je zelf zoveel stress ervaart dat even niks meer lukt, je misschien wel in paniek raakt of het gevoel hebt het echt niet meer aan te kunnen, accepteer dat dan. Verzet je er niet tegen. Neem dan even afstand. Loop even bij je huilende baby weg en vraag bijvoorbeeld je partner of iemand anders uit jouw netwerk om je baby van je over te nemen. Zorg altijd eerst goed voor jezelf. Denk maar aan de instructies die de stewardess je geeft in een vliegtuig over gebruik van het zuurstofmasker in noodgevallen. Je krijgt de instructie altijd eerst je eigen masker op te zetten en dan pas het masker bij je kindje op te zetten. Als je niet eerst voor jezelf zorgt, kan je je kindje ook niet meer helpen. Bekijk ook het filmpje Mindfulness en huilende baby, of luister naar een podcast of geluidsfragment.

Je kunt jezelf tot rust brengen door iets te doen wat ontspannen voor je is. Misschien even een stukje lopen, een warme douche nemen of gewoon even bij iemand uithuilen. Gun jezelf even een adempauze. Hier vind je twee korte mindfulnessoefeningen die je kunnen helpen om op een stressvol moment een adempauze te nemen en weer in contact te komen met je eigen gevoelens en met je baby. Daarmee kan je je stress weer omlaag brengen.

De oefeningen komen uit de training Mindful met je baby.  Met mindfulness kan je leren om te gaan met je eigen stress en oefenen om het huilen van je baby te verdragen. Meer lezen over mindfulness met je baby? In het boek Mindful met je baby van kinderpsycholoog Eva Potharst staan nog meer oefeningen. 

Bij wie moet ik zijn voor hulp?

Ouders met een onrustige baby geven vaak aan dat er zoveel verschillende mensen zijn die adviezen geven. Dat zorgt voor verwarring en onzekerheid. Misschien herken je dat wel.

Een vast aanspreekpunt wordt daarbij gemist. Daarom rolt IMH Nederland netwerkzorg uit. In een netwerk werken verschillende professionals samen om ouders en baby goed te ondersteunen. Het netwerk werkt samen met de verwijzer en medisch specialisten, zodat er altijd iemand is door wie jij goed geholpen wordt. Je vraag kan je in eerste instantie stellen bij het consultatiebureau of bij de huisarts. Zij zorgen voor een screening en helpen je op weg naar de juiste hulp. 

Bij wie moet ik zijn met een huilbaby

Zou jij ons willen helpen?

Help ons dan met invullen van onze effect meting

We krijgen graag inzicht in wat ouders en professionals willen en of we hier voldoende op aansluiten. 
Wil jij dus meehelpen? Klik op onderstaande button om een aantal vragen in te vullen. Dit kost slechts maximaal 5 minuten.