Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Elke gezinssituatie en elke baby is uniek. Soms kan het daardoor lijken dat je de enige bent die tegen allerlei dingen aanloopt. Wij weten uit onderzoek en onze gesprekken met vele ouders dat verschillende vragen toch vaak voorkomen. 

Op het platform van mijnbabyhuilt.nl bundelen we antwoorden van experts uit Nederland. Misschien staat jouw vraag er bij. En als dat niet zo is, stel je vraag dan op het consultatiebureau, de huisarts of mail ons gerust. 

 

Op zoek naar hulp?

Zoek in jouw regio

pexels-laura-garcia-3963711

Wat andere ouders vragen

Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achter elkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Om vast te stellen of sprake is van overmatig huilen, is de ervaring van ouders belangrijker dan het precieze aantal huiluren.

Door de tijd heen zijn er verschillende definities over het aantal huiluren beschreven, om te spreken over overmatig huilen. Maar het is voor ouders bijna niet vol te houden om een aantal weken het huilen bij te gaan houden, zonder iets te doen om hun baby te helpen. 

Daarom luisteren we vooral naar jouw ervaring. Wat we daarbij natuurlijk wel meenemen, is dat we weten dat baby’s de eerste weken steeds meer gaan huilen. Terwijl ouders vaak verwachten dat het juist minder wordt. Dit geeft dus vaak een mismatch. Huilen hoort dus bij de ontwikkeling en het kan voor ouders goed zijn om daar informatie over te hebben. In dit filmpje van de Cyberpoli wordt weergegeven hoeveel baby’s gemiddeld genomen huilen. Misschien helpt het je al.  

Als jij twijfelt en het huilen als veel en zwaar ervaart, neem dan je gevoel serieus. Misschien is er een oorzaak voor. Wacht niet met het delen van je zorgen en zoek op tijd steun en hulp  

Als baby’s huilen is hier vaak een reden voor. Ze willen je iets duidelijk maken, zoals een boertje dat dwars zit of luier die niet meer prettig zit. In het begin moet je nog erg leren wat je baby met het huilen wil aangeven. Dus het kan soms erg zoeken zijn om je baby goed te begrijpen. 

Bij baby’s die extra veel huilen, weet je soms niet meer wat je nog kan doen, dan de normale dingen die je verwacht dat er zijn. En dat voelt vaak heel lastig. Het kan zelfs zo zijn dat jij en je baby voelen dat er daardoor stress ontstaat. Logisch dat je wil weten wat je nog meer kan doen.

Er zijn verschillende manieren om je te helpen je baby beter te troosten. Kijk bij onze video’s en ontdek wat bij jullie past. 

Wat we uit verschillende onderzoeken weten, is dat baby’s de eerste weken steeds meer gaan huilen. Terwijl ouders vaak verwachten dat het juist minder wordt. Dit geeft dus vaak een mismatch. 

In dit filmpje van de Cyberpoli wordt weergegeven hoeveel baby’s gemiddeld genomen huilen. Bij 2 weken oud, huilen baby’s gemiddeld ongeveer 1,5 uur per dag. Baby’s van 6-8 weken oud huilen gemiddeld ongeveer tot 2,5 uur per dag. Na 3 tot 4 maanden neemt het huilen of tot gemiddeld 1,5 uur per dag. 

Baby’s proberen heel veel informatie uit hun omgeving te krijgen, om te snappen wat er gebeurt. Ook letten ze goed op hun ouders en verzorgers. Baby’s moeten dit wel doen, want ze kunnen zelf nog niets zelfstandig doen. Eén van de dingen waar ze op letten is of er drukte of stress is. Want als dat zo is, gaan ze zelf ook extra opletten of onrustig worden, misschien is er namelijk wel iets aan de hand? En ze hebben nog niets geleerd om zelf veilig te worden, behalve dichtbij jou zijn. 

Je baby gaat dus niet expres huilen om je dwars te zitten als je druk bent. Het is vooral dat je baby wil weten wat er gaat gebeuren en of je weer kalm wordt, zodat je voor hem of haar kunt zorgen.

Het lijkt soms alsof je niets goed kan doen als ouder. Andere baby’s lijken wel ontspannen en blij te zijn, en jullie baby is de hele tijd huilerig en humeurig. Het is niet fijn als je zo je best doet, maar dat je dan geen effect merkt. Je wordt daardoor misschien ook bezorgd. Gedachten als: “Zou er iets mis zijn? Met je baby of met mij?” spoken mogelijk door je hoofd.

Opvoeden is ingewikkeld, zeker in het eerste begin. Je kan het niet ineens goed doen, dat heeft tijd nodig. Bij huilen zijn er vaak meerdere dingen die mee kunnen spelen. Als je twijfelt over het vele huilen, als je het gevoel hebt dat het je niet lukt, vraag dan hulp. Je hoeft het niet alleen te doen, zeker niet als het zwaar voelt. Je kan hulp zoeken bij familie en vrienden, zodat je even kan bijslapen of een moment voor jezelf hebt. Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt om je baby of om jezelf of je partner en dan is het goed dat iemand met je meekijkt. Bespreek dan je zorgen met het consultatiebureau of je huisarts.  

Je bent met je vraag over het vele huilen al bij het consultatiebureau of huisarts geweest en die zegt dat er niets aan de hand is. Wij kunnen ons voorstellen dat dit antwoord wellicht tegenvalt. Misschien ben je wel opgelucht dat er niets mis is met je baby, maar het huilen stopt er niet van. 

We herkennen helaas van andere ouders dat het soms erg zoeken is wat je nu als volgende kan doen. Naast medische verklaringen, gebeurt het vaak dat er andere oorzaken zijn. Daarom zoeken we met ouders mee welke professionals veel ervaring hebben met gezinnen met een onrustige baby. Op onze website vind je professionals die met je mee willen denken wat je kan gaan doen als volgende stap. Door gebruik te maken van verschillende expertisen bij elkaar, zoeken we naar een behandelvorm die bij jullie gezin past. 

De periode van zwangerschapsverlof is bedoeld om te kunnen herstellen van je bevalling en om een ritme te vinden in jullie nieuwe gezinsleven. Maar door het vele huilen, ben je alleen maar vermoeider geworden. 

Het is misschien niet heel makkelijk, maar wel belangrijk om ook met je werkgever te praten over het vele huilen. Als je werkgever weet van je situatie kun je samen een plan maken. We hebben namelijk vaak gemerkt dat er meer mogelijk is dan ouders soms op voorhand denken.

Sommige ouders vinden het fijn om weer te werken. Dit kan namelijk je patroon van stress en je focus rondom het huilen doorbreken. Voor andere ouders komt het werken echt te vroeg. In die gevallen kan een werkgever met je meedenken. Misschien mag je wel een paar weken extra verlof, iets minder gaan werken of mag je een paar weken ziek zijn. 

We weten steeds meer over de impact van het vele huilen van een baby op ouders. En die impact kan groot zijn. Het vele huilen kan je namelijk lang erna een heel naar gevoel blijven geven. Het kan je het gevoel geven dat je machteloos bent en niets kon doen, terwijl je zo je best deed. Het kan ook zijn dat het huilen je doet herinneren aan een moeilijke start, bijvoorbeeld een zware bevalling.

Allemaal dingen samen kunnen er voor zorgen dat het vele huilen je stress blijft geven. In dit artikel schrijft psycholoog Robbert Houtman over het psychologisch aspect van het vele huilen (of misschien noem je het wel krijsen) op ouders. 

Merk je dat je lichaam steeds in de kramp schiet, dat je adrenaline aanslaat, dat je geen ontspanning kan vinden of steeds terug blijft denken aan een bepaalde situatie, overweeg dan om hulp in te schakelen. Het kan zijn dat behandeling je kan helpen. In elk netwerk op onze website zit een behandelaar die je verder kan helpen. 

Dit platform werkt samen met professionals van de Cyberpoli Huilbaby. Op de site van cyberpoli.nl vind je over huilbaby’s een faq-ovezicht van verschillende vragen van ouders. Misschien staat jouw vraag daar tussen. Er is daar tevens een mogelijkheid om via de mail een vraag te stellen aan verschillende professionals.

Zou jij ons willen helpen?

Help ons dan met invullen van onze effect meting

We krijgen graag inzicht in wat ouders en professionals willen en of we hier voldoende op aansluiten. 
Wil jij dus meehelpen? Klik op onderstaande button om een aantal vragen in te vullen. Dit kost slechts maximaal 5 minuten.